Zavolejte nám! +420 773 185 758
Jak se nejlépe starat o slinivku, která zásadně ovlivňuje naše trávení?
Někdy možná trochu opomíjená, ale přesto velmi důležitá a nenahraditelná. Slinivka břišní (pancreas) má jasný úkol – vyrábí trávicí enzymy, které putují do tenkého střeva, umožňují trávit a následně vstřebávat živiny do organismu. Ve slinivce se tvoří také hormony, konkrétně v části zvané Langerhansovy ostrůvky. Nejznámějšími hormony jsou inzulin a glukagon regulující hladinu cukru v krvi.
Západní medicína věnuje slinivce břišní pozornost většinou pouze v souvislosti s poruchou vstřebávání cukrů. Zatímco z hlediska tradiční čínské medicíny (TČM) se jedná o orgán číslo jedna. Získává totiž čchi z potravy, tedy energii pro život.
Potíže a dysfunkce
Slezina hraje důležitou roli v obranyschopnosti organismu a zároveň je považována za tzv. lymfatické srdce proto její oslabení způsobuje sníženou imunitu, případně problémy s lymfatickým systémem. Slinivka je důležitou součástí našeho hormonálního a trávicího systému. Při správné funkci vytváří pro organismus potřebné trávicí enzymy a v ní uložené Langerhansovy ostrůvky produkují inzulin pro správnou hladinu cukru v krvi. Problematická slinivka potom negativně ovlivňuje žlázy s vnitřní sekrecí, sliznice a trávicí procesy. Porucha sekrece inzulinu způsobuje dnes velmi častou cukrovku, převážně druhého typu. Spolu s játry je slinivka i za řadou různých alergii, u žen může souviset také s gynekologickými problémy.
Jak poznáme oslabenou slinivku?
Jedním z prvních příznaků bývá špatné trávení, poruchy s vylučováním (řídká stolice nebo naopak zácpa), bolesti břicha a také nadýmání. Dalším příznakem může být hubnutí, protože tělo není schopné vstřebávat živiny ze stravy, a otoky nohou.
Na vině je velmi často nezdravý životní styl – příliš tučná strava, málo pohybu, obezita, kouření, nadměrné pití alkoholu a příliš mnoho sladkého.
![](https://huradolazni.cz/wp-content/uploads/2022/09/Bylinky-slinivka.jpg)
Slinivka (a slezina) podle tradiční čínské medicíny
Západní medicína slezinu považuje za orgán, který není k životu bezpodmínečně potřeba. Slinivce pak přiřazuje důležitost kvůli inzulinu. TČM však pracuje se slinivkou a slezinou (považuje je za jeden orgán) nejen na bázi fyziologické, ale především energetické. Jsou důležité pro tvorbu a regulaci životní energie čchi.
V září jsou však podle TČM tyto orgány oslabené. Tělo se začíná připravovat na podzim – musí přizpůsobit termoregulaci změnám počasí a čelí také značnému stresu, který na nás číhá s příchodem školního roku a koncem letní pohody. Proto si chce ukládat co nejvíce energie, aby mělo z čeho brát. Pokud je slinivka oslabená, odrazí se to nejen na zhoršeném trávení a nadýmání, ale také vyšší starostlivostí.
TČM také spojuje slinivku se zvýšenou přemýšlivostí. Neustále přemítáme, co by kdyby a nenacházíme řešení. Neumíme tzv. vypnout. To se pak samozřejmě odráží v kvalitě spánku, duševní a následně i fyzické nepohodě. Tím slinivku opět oslabujeme.
Reflexní terapie
Určitě vyzkoušejte reflexní plošku sleziny. Mačkáme při všech horečnatých a zánětlivých onemocněních. Je jediná, která se nesmí předráždit, takže ji promačkáváme raději častěji, ale jen maximálně 10 – 15 krát. Diagnosticky mírná bolestivost plošky při mačkání představuje zpravidla drobný akutní zánět, větší pak chronický problém a za vysokou bolestivostí se může skrývat i nějaká vážnější nemoc. S vysokou účinností ji mačkáme i při astmatickém záchvatu. Reflexní plošku slinivky promačkáváme nejprve na pravé noze (hlava), následně na levé (ocas). Bolestivost mačkaní mizí většinou až po delší době.
![](https://huradolazni.cz/wp-content/uploads/2022/09/Akupresurni-body-1024x1024.png)
Jak co nejlépe podpořit slinivku?
Slinivku, která má zásadní vliv na trávení a bere si energii z potravy (dle TČM), podpoříme nejlépe stravou. Doporučujeme vývary – nebojte si je dopřát už ráno, získáte z nich spoustu energie na celý den. Slinivce dělá dobře také:
- lehce vařená kořenová zelenina (která je také ve vývaru), nejlépe nasládlé chuti – mrkev, dýně, kukuřice, pastyňák, batáty,
- lehké obiloviny, zvláště bílá rýže, oves, pražený ječmen, slzovka,
- květák, okurky, česnek, cibule,
- fazole, luštěniny, listová zelenina,
- meruňky a také vejce a ryby.
Zajímavostí také je, že za nevhodné považuje TČM mléčné výrobky (zatěžují slinivku a slezinu) a nepřekvapí ani přemíra sladkého. To nejhorší také pro slinivku je alkohol a smažená a tučná jídla. Naopak prospěšně působí masově i zeleninové vývary a tepelně upravená zelenina i ovoce, nejlépe žluté či oranžové barvy Velkou chybou je také nahrazovat si nedostatek sladkého života konzumaci rafinovaného cukru, když sladkou chuť můžeme uspokojit ovocem, obilninami a zásaditými.
Bylinky na slinivku
Tak jako vždy, příroda nám pomůže i v posílení slinivky. TČM doporučuje bylinné tinktury a čaje, které vás opět zahřejí. Udělejte si výtečný čaj z meduňky, pampelišky, máty, lékořice, kurkumy či heřmánku. . Prospěšné jsou také plody Goji neboli kustovnice čínské, které se považují za superpotravinu. Sáhnout můžete také po ostropestřci, který prospívá také játrům. Z koření je to například: zázvor, muškátový oříšek, skořice, oregano, bazalka nebo majoránka.
![](https://huradolazni.cz/wp-content/uploads/2022/09/goji-zmens.jpg)