Konopné semínko, jak ho ještě neznáte

Pro většinu z nás je konopné semínko ještě stále poměrně nezvyklou surovinou v kuchyni. To je ale škoda, protože obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, díky kterým jej bez výčitek můžeme zařadit mezi superpotraviny. Kromě toho pokrmům dodá šmrnc jeho jemná oříšková chuť, díky které s přehledem zastoupí muškátový oříšek. Co vlastně tato semínka obsahují, proč bychom je měli jíst a do jakých receptů se hodí?

Proč a jak jíst konopné semínko?

Konopná semínka konzumujeme stejně jako všechna jiná. Můžeme je podávat bez tepelné úpravy, například jako součást salátů, ale i v polévkách či dezertech. Výborně se hodí do pomazánek, do oříškového pesta, či snídaňových ovesných kaší a jogurtů. Co se týče samotné konzumace, stejně jako u jiných semen, je i u toho konopného důležité, aby byla slupka před pozřením narušená a tělo tak mohlo vstřebat všechny živiny. U konopného semena je to poměrně jednoduché, prodává se totiž většinou loupané, takže si nemusíme dělat starosti s mletím, drcením a podobně.

Máme-li konopné semínko neloupané, měli bychom ho před konzumací namočit. Neloupaná semena se ve většině případů používají například k výrobě rostlinných mlék. Další variantou jejich využití jsou živinami nabité klíčky – semínka se slupkou jednoduše necháme naklíčit. Důležité je pravidelné proplachování, aby se do nich během tohoto procesu nepustila plíseň. Klíčky obsahují obrovské množství látek, které vaše tělo ocení a naplno využije. Hodí se například do salátů nebo pomazánek.

Co konopné semínko obsahuje

Již výše jsme si řekli, že je konopné semínko velmi zdravé a obsahuje množství živin, což je však velmi obecné tvrzení, proto si řekneme, co za živiny v něm tedy najdeme. Asi nejdůležitější je obrovský podíl omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin. To je důležité zejména pro lidi, kteří z jakýchkoliv důvodů nekonzumují mořské ryby. Dávka nenasycených mastných kyselin v konopných semenech při jejich pravidelné konzumaci pokryje potřebu lidského těla, co se těchto kyselin týče.

Dále semena obsahují řadu vitamínů. Najdeme zde například vitamíny B1 a B2, ale také velké množství vitamínu E. Z důležitých minerálů je zastoupen hlavně hořčík, draslík, železo a zinek. Konopná semínka se vyznačují také vysokým podílem vlákniny; ve třech polévkových lžících (což by měla být ideální dávka pro osobu denně) najdeme až 1,2 gramu vlákniny.

Důležité je zmínit i obsah bílkovin. Konopná semena jich totiž obsahují hodně – ve 30 gramech semínek najdeme až 10 gramů velmi dobře stravitelných rostlinných proteinů, což z nich dělá ideální potravinu pro vegetariány a vegany. Obsahem bílkovin se vyrovnají například sóji, která však nemá tolik dalších benefitů jako konopí.

Pozitivní účinky konopného semínka

Kožní problémy

Díky vysokému obsahu lecitinu je pravidelná konzumace konopného semínka vhodná pro lidi trpící akné, lupénkou či jiným ekzematickým onemocněním. Za zdravou pokožkou však nestojí pouze lecitin, ale také množství nenasycených mastných kyselin, které zlepšují obranyschopnost a pomáhají tedy tělu bojovat se zánětlivými procesy.

PMS a klimakterium

V této souvislosti bylo provedeno hned několik studií, které kladné působení na tyto ženské problémy potvrdily. Konopná semena totiž obsahují kyselinu gama-linolenovou, která se v těle „mění“ na hormon prostaglandin, jenž pomáhá snižovat hladinu prolaktinu a snižuje jeho účinky. Právě prolaktin je spojován s nepříjemnostmi spojenými s premenstruačním syndromem i menopauzou u žen. Díky konzumaci tedy dochází k jakési regulaci hormonální nerovnováhy.

Kardiovaskulární onemocnění

Kyselina gama-linolenová a omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny pomáhají také předcházet vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Konopná semena však obsahují také látku, který se nazývá arginin. Ten pomáhá rozšiřovat cévy, a tím tak předcházet vzniku infarktu či mrtvice. Arginin je velmi často využívaný také sportovci, protože díky němu dochází k dostatečnému prokrvení svalů.

Náš tip:

Na snídaně a svačiny

Z loupaných konopných semínek můžete připravit také konopnou pomazánku – v kombinaci s dalšími oříšky a olejem stačí rozmixovat. Podobným způsobem jej můžete zapojit také do domácího pesta. Jako jiná dochucující semínka můžete i to konopné přidat do ovesných kaší, jogurtů a podobných oblíbených snídaní šampionů. A navrch si nasypejte konopná semínka i na pečivo.

Z neloupaného konopného semínka si můžete vyrobit konopné mléko. Semínko namočte do vody na alespoň 8 hodin, potom je sceďte a nechte naklíčit. Po dobu tří až pěti dnů je třikrát denně proplachujte. Poté byste měli získat úrodu klíčků. Ty už stačí jen rozmixovat s podílem vody – a tradá, rostlinné mléko je na světě.