Rakytník a jeho neuvěřitelné účinky

Blíží se čas, kdy se sklízí rakytník, a proto bychom vám rádi přiblížili na, co je vlastně rakytník dobrý.

Co obsahuje rakytník?

Olejovitá dužina rakytníkových plodů má žluto-oranžovou barvu a příjemnou, sladko-kyselou (někdy až nahořklou) chuť. Důležité je ale především to, jaké obsahuje rakytník vitamíny. Jeho plody jsou totiž známé tím, že představují zdroj mnoha cenných látek, kam patří především provitamin A (beta karoten), vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9), ale i vitamíny C, D, E, F nebo K. Ačkoliv to mnozí lidé nevědí, podle botaniků má rakytník obsah vitamínu C vyšší než pomeranč, citron, černý rybíz nebo kiwi a při správném dávkování dokáže bez problémů pokrýt doporučenou denní dávku tohoto vitamínu. Navíc je obsažen i v produktech z rakytníku, protože bobule neobsahují askorbinázu, což je enzym, jenž vitamín C (kyselinu askorbovou) rozkládá. Kromě těchto látek pak bobule rakytníku řešetlákového obsahují také alkaloid hipophein, jenž se v lidském těle mění na serotonin, což je hormon přenášející signály mezi jednotlivými nervy. Jeho hladina výrazně ovlivňuje pacientovo duševní rozpoložení, brání rozvoji deprese i dalších obtíží a někdy se mu proto přezdívá „hormon štěstí a dobré nálady“. Dále pak rakytník řešetlákový obsahuje některé minerály, jako je železo, bór nebo mangan, organické kyseliny (kyselina vinná a kyselina jablečná) a třísloviny, které pozitivně působí na lidské zažívání i vzhled pokožky. Semena, listy i bobule jsou pak zdrojem flavonoidů, jako je kaempferol, rutin nebo kvercetin, který pomáhá snížit krevní tlak a brání rozvoji srdečních onemocnění. Kromě toho jsou zde zastoupeny i omega-3, 6 a 9 nenasycené mastné kyseliny, které si lidské tělo nedovede samo vyrobit, a omega-7 mononenasycené mastné kyseliny, jež se v přírodě vyskytují jen velmi vzácně. Obsah oleje v plodu se pohybuje až kolem 9 %. Lehce trpkou chuť pak bobulím dodávají sloučeniny fenolového typu, které mají antibakteriální účinky.

Jaké má rakytník účinky na zdraví?

Na co je dobrý rakytník? Jelikož obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, má také pozitivní vliv na lidský organismus. Můžete si ho přitom dopřát jak v syrovém stavu (čerstvý rakytník utržený přímo ze stromu), nebo z něj připravit rakytníkový sirup či rakytníkový olej, který je podle mnohých studií pro člověka při správném užívání velice prospěšný. V lidovém léčitelství byla tato rostlina známá již od pradávna. Její plody používali třeba obyvatelé Číny, Mongolska nebo Sibiře, a to hlavně při léčbě plicních, jaterních, žaludečních a kloubních onemocnění. Kromě toho si lidé všimli, že rakytník napomáhá rychlejšímu hojení ran a zároveň může mít pozitivní vliv také na pokožku. V tibetské tradiční medicíně si pak dokonce našel využití i při léčbě kardiovaskulárních obtíží. V současné době je rakytník řešetlákový známý hlavně tím, že podporuje správné fungování imunitního systému. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá chránit lidské tělo před škodlivými volnými radikály (čímž zároveň působí preventivně proti vzniku rakoviny), zvyšuje jeho odolnost vůči infekcím, působí antibakteriálně a protizánětlivě. Vyplatí se tedy užívat ho jako prevenci, ale i v případě angíny, chřipky, nachlazení a dalších obtíží. Plody rakytníku mohou mít pozitivní vliv také na trávení, působí detoxikačně, podporují hojení žaludeční sliznice a brání rozvoji žaludečních vředů. Kromě toho mají i hepatoprotektivní účinky, přičemž obsahují látky, které chrání jaterní tkáň před poškozením a stimulují jejich činnost. Prospěšný pak může být rakytník třeba při léčbě jaterní cirhózy i nealkoholických jaterních poruch. Kromě toho je pak rakytník známý také tím, že pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, a to zejména toho „zlého“ (LDL cholesterol), přičemž naopak podporuje tvorbu „hodného“ HDL cholesterolu. Zároveň má vliv na správné fungování krevního oběhu, snižuje krevní tlak, podporuje krvetvorbu, zvyšuje pružnost a průchodnost cév a pozitivně působí na funkci kardiovaskulárního systému (brání rozvoji komplikací, jako je ateroskleróza). Kromě toho rakytník celkově posiluje tělo, urychluje rekonvalescenci, podporuje pacientovu odolnost vůči stresu a vylepšuje také jeho fyzickou aktivitu. Jeho užívání ale prospívá i zdraví pokožky, zlepšuje její kvalitu a pružnost, omezuje tvorbu vrásek a brání tvorbě jizev. Díky silným regeneračním a epitelizačním účinkům navíc rakytník podporuje také hojení ran (spáleniny, omrzliny) a pozitivně působí při léčbě kožních onemocnění (například různých ekzémů, akné či atopické dermatitidy). Další účinky rakytníku řešetlákového a produktů, které se z jeho bobulí vyrábějí, lékaři prozatím zkoumají. Studie však naznačují, že by mohl být účinný třeba proti syndromu suchého oka a zároveň funguje jako prevence cukrovky. Dále pak může zmírnit symptomy menopauzy, chrání ledviny před poškozením a dokonce se ukázalo, že rakytníkový extrakt pomohl ochránit krysy před celotělovým ozářením.

Jaké má rakytník využití?

Jelikož plody rakytníku řešetlákového obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, našly si své využití ve farmaceutickém, kosmetickém i potravinářském průmyslu. Oblíbený je hlavně rakytníkový olej, který se lisuje za studena, což zajistí zachování biologicky aktivních látek. Olej má tmavě oranžovou barvu, podporuje obranyschopnost organismu, správnou funkci cévního systému i zdraví pokožky a jeho užívání s sebou přináší také řadu dalších benefitů. Kromě toho se peckovice z rakytníku dají sušit, zmrazit, ale i zavařit a lisuje se z nich také rakytníková šťáva. Ta se dá rozdělit na tři samostatné vrstvy, přičemž tou vrchní je oranžová pasta, následuje vrstva tuku a dole se nachází sedlina a samotná šťáva. Zatímco dvě horní vrstvy se používají především v kosmetickém průmyslu, ta spodní se hodí pro přípravu rakytníkového sirupu, který je velice prospěšný pro lidské zdraví.

Kromě toho je pak rakytník součástí mnoha potravinových doplňků a přípravků, které se dají zakoupit v lékárně či na internetu (mnozí lidé si však některé z nich vyrábí i v domácích podmínkách). Jde především o následující produkty:

  • rakytníkový čaj
  • rakytníková tinktura
  • rakytníková mast
  • rakytníkové kapky
  • rakytníkové tablety

Pokud přemýšlíte, jak zpracovat rakytník v kuchyni, máte k dispozici celou řadu zajímavých rakytníkových receptů. Zatímco někteří lidé preferují čerstvé bobule, jiní dávají přednost jejich využití pro přípravu chutných pokrmů a další zase používají sušený rakytník, který je vhodný třeba pro výrobu čajů, čajových směsí a výluhů pro podporu imunity. Samozřejmě se dá ale připravit i rakytníkový čaj z čerstvých plodů. Kromě toho se prodává také lyofilizovaný rakytník (rakytník sušený mrazem) a setkat se můžete i s rakytníkovým práškem. Z rakytníkové šťávy se pak dá připravit třeba skvělá rakytníková limonáda nebo smoothie a lidé si oblíbili také domácí rakytníkový likér či rakytníkové víno. Dále pak hospodyňky nedají dopustit ani na rakytníkový džem, rakytníkový koláč nebo rakytník v medu a stále větší přízni se těší i rakytníková zmrzlina. Co se týče využití rakytníku v kosmetickém průmyslu, ženy si oblíbily třeba rakytníkový olej na pleť, který pomáhá regenerovat pokožku, intenzivně ji hydratuje a obnovuje její pružnost. Hojně se používá ale i rakytníkový krém či tělová a masážní emulze, k dispozici je také rakytníkové mýdlo nebo rakytníkový šampon a můžete se setkat i s rakytníkovým balzámem na rty. Kromě bobulí si však našly uplatnění i rakytníkové listy, semena, kůra nebo dřevo. Výhonky i lístky obsahují stejné látky jako rakytníkové plody, ale v menším množství. Z toho důvodu je lidé suší a používají třeba k přípravě čaje nebo různých léčivých výluhů. Rakytníkové dřevo je pak oblíbené hlavně v řezbářství.