Víte, jak je důležitý selen? Je to důležitý prvek pro náš organismus

Víte, co to je selen je stopový prvek, který byl objeven roku 1817 a má v přirozené formě šedou nebo tmavě červenou barvu. Je důležitý pro lidský organismus, ale jen ve správné míře, jeho nadbytek může tělu i velmi uškodit.

Účinky selenu a vliv v lidském těle

Selen je velmi důležitý prvek, kterému není věnováno mnoho pozornosti narozdíl od např. zinku nebo hořčíku. Jde o polokov ze skupiny chalkogenů, významný svými foto elektrickými vlastnostmi. Má vliv na řadu enzymů a díky tomu příznivě ovlivňuje například obranyschopnost organismu, kvalitu nehtů a vlasů nebo činnost štítné žlázy.

Nedostatek selenu VS nadbytek selenu

Nedostatek selenu

Hlavním příznakem nedostatku selenu v organismu je tzv. kardiomyopatie (postižení vlastního srdečního svalu), oslabená imunita nebo také zvýšené riziko nádorového onemocnění případně vyšší výskyt srdečních chorob.

Nedostatek selenu způsobuje i tzv. Keshanskou chorobu, což je nemoc, která se poprvé objevila v letech 1960-1970 v některých oblastech Číny. Půda v těchto oblastech byla na selen chudá a tak byly na selen chudé i vypěstované potraviny. Velká část lidí postižená touto chorobou zemřela buď na srdeční selhání nebo plicní edém.

Nadbytek selenu

Vysoká hladina selenu v lidském organismu může způsobovat poruchy trávení, vypadávání vlasů a zhoršení kvality nehtů, také může způsobovat deprese. Dlouhodobé užívání vysokých dávek selenu může vést až k chronické selenóze. Může dojít i k akutní otravě selenem, která se projeví česnekovým zápachem z úst a také stejně páchne i pot.

Na co má selen vliv?

  • obranyschopnost organismu,
  • zrání a pohyblivost spermií,
  • nehty,
  • činnost štítné žlázy,
  • vlasy.

Doporučená denní dávka

Doporučená denní dávka je 1 mg na 1 kg tělesné váhy. Samozřejmě se dávkování trochu liší i u dětí. Děti do osmi let by měly užívat maximálně 15 mg selenu denně, od osmi let pak 20 mg selenu denně.

V jakých potravinách najdeme selen?

Selen v potravinách je primární zdroj, jak dostat tento stopový prvek do těla. Nejznámější potravina, která obsahuje velké množství selenu jsou para ořechy. Ty by měly být omezeny na 5 ks denně aby se předešlo předávkování.

Další potraviny, které vám dodají selen:

  • slunečnicová semínky
  • ovesné vločky
  • maso – kuřecí, krůtí, hovězí a vepřové – především vnitřnosti
  • ryby a mořské plody – tuňák, losos, krevety nebo ústřice
  • vajíčka
  • hnědá rýže
  • čočka
  • banány
  • houby Shitake (kromě selenu i výborný zdroj vitamínu D)
  • česneku
  • hrušky
  • mléčné výrobky
  • sýry
  • avokádo
  • para ořechy

Dostatek selenu přijmete například konzumací 2-3 para ořechů denně (vyšší množství se nedoporučuje). Důležitý je obsah selenu v půdě, neboť z ní přechází do pěstovaných rostlin. Pokud konzumujete pestrou stravu, neměl by vás nedostatek ani nadbytek selenu ohrožovat.