Víte, jak je pro naše tělo důležitý vitamín C a co ho obsahuje?

Vitamín C je důležitý pro imunitní systém a také pro správné fungování celé řady dalších procesů v těle. Poradíme vám, jak jej do našeho organismu správně doplňovat. Slovo vitamin vzniklo ze slovního spojení „Vital a amine“ = životně důležité aminy. Jde o látky, které jsou součástí velkého množství biochemických procesů v našem těle. Patří mezi ně i vitamin C, který známe ve spojení s imunitou a tvorbou kolagenu i jako antioxidant. Lidský organizmus si vitamin C nedokáže tvořit sám. Proto ho musíme přijímat v potravě nebo pomocí doplňků stravy.

Vitamin C přijímáme běžně v potravě. většina z nás však ve stravě nepokryje doporučenou denní dávku a proto je vhodné sáhnout po suplementaci. Nedostatek vitaminu C nám doplní doplňky stravy s vitaminem C. Do těla se vstřebává v tenkém střevě pomocí transporterů. Velmi dobrou vstřebatelnost má vitamín C od značky MOVit Energy. To, kolik vitaminu C jsme schopní pobrat, závisí od jejich kapacity, dalších složek potravy a zdravotního stavu. Běžně se toto číslo pohybuje do 100 mg. Zbytek tělo vyloučí bez využití pomocí moči. Pokud tedy záměrně chceme mít vyšší hladiny vitaminu C v těle, doporučujeme sáhnout po tabletách s postupným uvolňováním, lipozomální úpravou anebo si vitamin C rozdělit do několika denních dávek.

K čemu je vitamín C dobrý?

  • Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm,
  • přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů,
  • přispívá k normálnímu energetickému metabolismu,
  • přispívá k normální činnosti nervové soustavy,
  • přispívá k normální psychické činnosti,
  • přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem,
  • přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Vitamín C je zcela nezbytný pro:

  • stavbu kostí a zubů
  • funkci cév
  • funkci chrupavek
  • pružnost pokožky
  • činnost nervového systému
  • ochranu buněk před oxidativním stresem a poškozením volnými radikály
  • snížení únavy a vyčerpání
  • zachování energetického metabolismu
  • vstřebávání železa (především z rostlinných zdrojů)
  • správné fungování imunitního systému

Vitamin C v potravinách

V potravinách je kyselina L-askorbová označená symbolem E300 a přidává se jako antioxidant na omezení oxidace tuků. Vitamin C rozpustný ve vodě a jako každá organická molekula, je citlivý na teplo. Obsah vitaminu C v potravinách se tedy ztrácí tepelnou úpravou vařením, sušením a ohříváním v mikrovlnce, nejšetrnějším způsobem tepelné úpravy je příprava v páře. Vysoký podíl vitamínu C naleznete v tradičním korejském nápoji Yuzu. Obsah vitaminu C v citrusech Yuzu je 3x vyšší než v běžných citronech.

Přírodní vitamin C Vitamin C získáváme přirozeně z potravin. Obsah vitaminu C v potravinách se může lišit v závislosti od podmínek, ve kterých jsou pěstované. Za zdroje s nejvyšším obsahem se i přesto považují šípky, acerola, rakytník a černý rybíz. Překvapivě jsou na dalších místech paprika, nať petržele a pažitky, brokolice a růžičková kapusta. Dále jsou to kopřiva, jahody, kiwi a květák. Paradoxně citrusové ovoce nepatří mezi zdroje s nejvyšším obsahem, i když chutná kysele. Kromě rostlin získáváme vitamin C i ze živočišných zdrojů. Bohatým zdrojem jsou játra a ledviny, v malém množství ho obsahují i ryby.

Předávkování vitaminem C

Je to vitamin rozpustný ve vodě, takže přebytek se z těla jednoduše vyloučí. Vitamin C si neukládáme do zásob, a proto se jím nedá předávkovat. Při požití vysokých dávek vitaminu C jednorázově dochází k podráždění žaludku a nadměrné zátěži ledvin. Vysokým dávkám by se měli vyhýbat osoby s náchylností na ledvinové kameny a také osoby užívající léčiva se skupiny sulfonamidů (kotrimoxazol).